
Dort s malinovým krémem a Haribo bonbony
Ukázat receptPřísady
Malinová ganache
400 g | mražených malin |
200 g | bílé čokolády |
Korpus
8 | vajec |
200 g | cukru krupice |
80 g | slunečnicového oleje |
240 g | hladké mouky |
1 lžička | kypřícího prášku |
1 lžíce | horké vody |
kůra z ½ citronu | |
špetka | soli |
4 lžíce | malinového džemu |
200 ml | malinového sirupu s vodou |
2 lžíce | lyofilizovaných (mrazem sušených) malin |
Na ozdobu
1 a ½ sáčku | Haribo Goldbären |
1 sáček | Haribo Flower Power |
100 g | kanadských borůvek |
1 lžíce | lyofilizovaných (mrazem sušených) malin |
5 lžic | malinového krému |
jedlý zlatý prach | |
lžíce | čirého alkoholu |


Postup
- Jako první si připravte malinovou ganache. V rendlíku si svařte mražené maliny, dokud nebude jejich konzistence připomínat řídký džem. Přes sítko je propasírujte do mísy a ihned přisypejte nasekanou čokoládu. Hmotu metličkou důkladně rozmíchejte, aby byla ve výsledku hladká. Poté dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice.
- Pokračujte přípravou korpusu. Předehřejte si troubu na 160 °C. Oddělené bílky od žloutků dejte do mísy a se špetkou soli šlehejte metličkou na střední výkon. Jakmile začnou bílky mírně pěnit, přisypte k nim cukr a šlehejte na maximum, dokud nebude sníh tuhý.
- Ke žloutkům přilijte olej, vodu a mírně prošlehejte metličkou. Směs přidejte k vyšlehaným bílkům a velice opatrně zapracujte dohromady. Poté přesijte mouku s kypřícím práškem a zapracujte tak, aby v těstu nebyly hrudky. Přelijte do vymazané kulaté dortové formy o průměru 21 cm a nechte péct zhruba 45 minut. Po vytažení z trouby nechte korpus zcela vychladnout. Poté ho dvakrát prokrojte pilkovým nožem či strunou.
- Jako další si připravte krém. Mascarpone, tvaroh a krémový sýr vyšlehejte a postupně přidávejte vychlazenou malinovou ganache. Výsledný krém by měl být hladký a jemně narůžovělý.
- Dort sestavte tak, že na otočný tác umístíte dortovou podložku, na ni trochu krému a první plát korpusu. Ten pomocí mašlovačky potřete malinovou šťávou a následně tenkou vrstvou malinového džemu. Na něj rovnoměrně naneste vrstvu malinového krému, kterou uhlaďte pomocí paletového nože do rovna. Posypte lyofilizovanými malinami. Navrstvěte další plát korpusu a postup opakujte. Po umístění posledního plátu vzniklý základ dortu rovnoměrně obmažte krémem pomocí dortové stěrky.
- Ozdobte dort bonbony Haribo Goldbären pomocí techniky fault line, kdy medvídky umístíte po středu obvodu dortu. Na vrchní i spodní část obvodu dortu navrstvěte pomocí cukrářského sáčku malinový krém, který zahlaďte dortovou stěrkou. Vrch dortu ozdobte bonbony Haribo Flower Power, borůvkami a zbytkem malinového krému v cukrářském sáčku s ozdobnou špičkou.
- Dort dejte alespoň na půl hodiny do lednice. Jedlý zlatý prach rozmíchejte v trošce alkoholu a pomocí tenkého štětce namalujte zlatou linku kolem středové části obvodu dortu.