
Focacciový medvídek
Ukázat receptPřísady
5 g | čerstvého droždí |
75 ml | vlažné vody |
1 špetka | cukru |
125 g | mouky (typ 550) |
1 polévková lžíce | olivového oleje |
2 špetky | soli |
1 polévková lžíce | olivového oleje |
hrubá mořská sůl | |
2 | rajčata |
1 hrst | bazalkových lístků |
1 stroužek | česneku |
1 polévková lžíce | strouhaného parmezánu |
2 polévková lžíce | olivového oleje |
sůl | |
pepř | |
1 | forma na pečení Zlatí medvídci |


Postup
A jde se na to:
- V míse smíchej droždí s vlažnou vodou a špetkou cukru, dokud se nerozpustí. Přidej mouku a nech těsto 10 minut přikryté odpočívat.
- Poté přidej olivový olej a sůl a vše propracuj rukama do hladkého těsta. Těsto přikryj a nech ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
- Předehřej troubu na 220 °C na horním a spodním ohřevu. Vymaž formu tenkou vrstvou olivového oleje a vysyp trochou mořské soli.
- Znovu těsto dobře propracuj, dej ho do formy a dobře jej vtlač dovnitř. Nech těsto ještě jednou 10 minut kynout. Pak prsty vytlač do těsta malé prohlubně, pokapej povrch olivovým olejem a posyp jej mořskou solí. Zasuň formu do trouby a peč focacciového medvídka 25 minut.
- Mezitím omyj rajčata, rozčtvrť je, odstraň zbytky stopek a zbytek rozkrájej na malé kousky. Omyj bazalku, vytřep ji dosucha a nahrubo ji natrhej. Oloupej stroužek česneku a rozdrť jej najemno. Vše smíchej s parmezánem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje v míse a okořeň solí a pepřem.
- Vyjmi ještě teplého focacciového medvídka z formy a servíruj jej s rajčaty.