
Haribo donuty / Koblihy podle Haribo medvídka
Ukázat recept
Videorecept
Haribo
Přísady
Ingredience na těsto:
520 g | hladké mouky |
220 ml | plnotučného mléka |
50 g | másla |
40 g | krupicového cukru |
2 | vejce |
11 g | sušeného droždí |
1 | lžička vanilkového extraktu |
špetka | soli |
řepkový olej |
Poleva z bílé čokolády:
200 g | bílé čokolády |
1 | lžíce kokosového oleje |
Malinová poleva:
200 g | bílé čokolády |
100 g | malin |


Postup
- Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí, sůl a vše promíchejte.
- Přidejte na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a rukama těsto zpracujte do drobenky.
- V menší misce ručně vyšlehejte vejce, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Přidejte do suché směsi a vypracujte měkké, mírně lepivé těsto.
- Těsto přendejte na linku, potřete olejem a vložte do olejem vymazané mísy. Přikryjte fólií a nechte zhruba 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučněnou pracovní desku a rukama lehce zapracujte, čímž ho zbavíte vzduchových bublin. Vytvarujte bochánek a vložte opět do mísy. Nechte dalších 45 minut kynout.
- Bochánek opět vyklopte na pracovní plochu a rozválejte do výšky maximálně 1 cm. Do těsta vykrájejte požadované tvary (ideálně větší kolečko a do jeho středu menší kolečko) a přendejte na pomoučený plech. Vykrojené tvary přetáhněte olejem potřenou potravinářskou fólií a nechte nakynout tak, aby zdvojnásobily objem.
- V hrnci si roztopte olej, který nesmí být ani studený ani příliš horký. Proveďte test na malém kousku těsta. Následně do hrnce vložte připravené donuty a smažte tak dlouho, dokud nejsou krásně zlatavé. Poté je přendejte na plech a kuchyňskými utěrkami vysajte přebytečný olej.
- Nakonec donuty z jedné strany namáčejte do připravené polevy a ozdobte HARIBO medvídky.
Poleva z bílé čokolády:
- Bílou čokoládu rozpusťte v rendlíku a důkladně vmíchejte kokosový olej.
Malinová poleva:
- Maliny metličkou rozmixujte, ohřejte na dostatečnou teplotu a přidejte do rendlíku s bílou čokoládou. Počkejte minutu a celou směs promíchejte.