
Krvavý cheesecake
Ukázat receptPřísady
Na korpus (dortová forma o průměru 24 cm)
140 g | grahamových (máslových) sušenek |
30 g | krupicového cukru |
10 g | kakaa |
70 g | másla |
Na sýrovou směs
600 g | smetanového sýra (typu Philadelphia) |
150 g | cukru |
3 | vejce |
80 ml | smetany ke šlehání |
1 lžička | vanilkového extraktu |
80 g | čokoládové polevy (nebo 60 čokolády na vaření, 10 g másla, 10 g krupicového cukru) |
Krvavá poleva
hrst | zralých jahod |
2 lžíce | vanilkového cukru (nebo normálního s trochou vanilky) |
žížaly HARIBO Wummies na ozdobu |


Postup
Postup
- Sušenky rozdrtíme a vsypeme do mísy. Přidáme k nim cukr, kakao a rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, zavřeme dortovou obručí a vyplníme směsí, kterou dobře vtlačíme. Po stranách vytvoříme nízký okraj. Při teplotě 175 °C zapékáme asi 15 minut (v horkovzdušné troubě na 160 °C).
- Sýr nejdříve metličkou prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr. Přidáme vejce, které se směsí smícháme, vlijeme šlehačku a vše dobře promísíme. Nakonec přidáme vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy vše dobře prošleháme.
- Směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a ve vyhřáté troubě při 175 °C pečeme 15 minut. Poté teplotu zmírníme na 140 °C a dopékáme ještě hodinu (v horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 16 minut a poté hodinu na 130 °C).
- Jakmile koláč vyjmeme z trouby, nožem obkroužíme okraj. Poté jej necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe až do druhého dne).
- Krvavou polevu připravíme tak, že jahody svaříme s cukrem a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Polevou dort polejeme a dozdobíme barevnými žížalkami.